Amager Rundt med 19 km i armene og ammepauser

Hvordan ror man Amager Rundt, når man har en baby, der er fire måneder gammel og man selv har roet knapt 20 km på vandet i 2024?

Opskriften er:

SE MINI VIDEO HER

1. At udvælge sig en rigtig god motor
2. At lave en (naivt) optimistisk tidsplan
3. Skaffe en surfski
4. At købe en bakke kokostoppe eller kakaotoppe
5. At planlægge ammestop med god parkering
6. At have et godt team
7. Krydre det hele med lidt held

  1.  Udvælge dig en rigtig god motor

Den 29. maj 2024 kom vores dreng til verden. Jeg har ikke haft den nemmeste graviditet og har ærlig talt ikke fået trænet det store, men at ro Amager Rundt er en selvfølgelighed. Det vigtigste punkt og den største drivkraft var at finde en person jeg vidste kunne skubbe mig hele vejen rundt. Jeg fandt en makker, en god ven, der hedder Nicolai Mørcke og satte min lid til at han ville træne og holde sig i form, så han kunne få os rundt (Jeg var meget glad for han var med på den lidt tossede ide).
For at give Nicolai og jeg den bedste tur, vidste jeg godt, at jeg ikke bare kunne overlade det hele til ham. Jeg har trænet det der var muligt siden den 29. maj. Jeg har svømmet 4-5 gange, efter min søn har været til babysvømning (og han alligevel sover). Jeg har fået skrabet små 20 km sammen i armene og så har jeg lånt et kajakergometer, der står hjemme i stuen, hvor min længste tur blev 10 km, men helt generelt har det været 5 km 10- 15 gange, blot for at vænne armene og ryggen til og bevæge sig. 

Vi startede i Hvidovre, da det passede bedst med to små børn.

2.  Lave en optimistisk tidsplan

Det er meget optimistisk at sætte én enkelt dato, når man har to små børn og den ene går i vuggestue og hiver sygdom med hjem hele tiden. Dog satte vi en dato, den 29. september, dagen inden vintersæsonen og fire måneder efter at Valdemar var kommet til verden.

Jeg læste mange tekster om alt det der ikke var muligt kort efter et kejsersnit og tidsperspektivet ift. idræt herefter, men jeg prøvede at ro lidt kajakergometer og lyttede til mig selv og synes egentlig det føltes meget godt at ro, (ift. at bygge reoler og grave, som fik mit ar til at gøre ondt)

Ud over en fast dato valgte vi at holde en toårs fødselsdag dagen inden og planlægge en toårs fødselsdag samme dag klokken 16:00. Det gjorde jo ligesom også at vi ikke havde alverdens med tid at komme rundt, men vi vidste også at der var en lille dreng der potentielt var sulten, så vi havde, uanset hvad, ingen tid til andre pauser end dem, der var til ham. 

GPS stod på 48,60, da vi kom i mål.

3.  Skaffe en surfski

Med en så stram tidsplan og stram dato var det livsnødvendigt at få en båd, der kunne tage os rundt i alt slags vejr.  JA, det er mig (Emma) der skriver og selvfølgelig mener jeg at en surfski er uvurderlig rundt om Amager. Personligt håbede jeg på rigtig rigtig meget vind og bølger, da jeg simpelthen kommer til at røv kede mig hvis ruten er for flad.  

4.  Købe en bakke kokostoppe og/eller kakaotoppe

Normalt starter Amager Rundt fra KAJAKHOTELLET ved Amager Strandpark. Men det er rigtig svært at få en lille dreng på fire måneder ud til Skrædderholmen (til pause) da der kun er adgang med cykel. Derfor startede vi fra Hvidovre Kajakklub, hvor næste ammestop var ved Dragør Havn. Dog var aftalen, at ringede min mand ikke, sov Valdemar og vi kunne fortsætte og mødes ved Kajakhotellet. KAJAKHOTELLET skulle være vores længste stop og derfor også den udvalgte pause til de obligatoriske kokostoppe. 

Vi valgte at ro ekstra langt ud i Køge Bugt, for at surfe mest muligt. Det var en mega sjov tur! Ved KAJAKHOTELLET havde vi roet 28 km. Vi var dermed over halvvejs og havde tilbagelagt den sjoveste del ift. downwind. 

Jeg må indrømme at jeg aldrig har ammet og samtidigt blevet madet med kokos/kakaotoppe på samme tid, men det fungerede fantastisk, der skulle helt enkelt bare nogle kalorier indenbords.

5. Planlægge Ammestop med god parkering

Rutens næste stop var efter ukendt farvand, dvs. efter Lynette byggeriet. Vi roede der vi mente var lovligt, ingen kom efter os, så helt forkert kan det ikke have været.
Vi havde aftalt at mødes cirka 200 meter fra Den Lille Havfrue. Nicolai havde ikke neopren på så måtte løbe og hoppe en del for at holde varmen mens Valdemar lige skulle vænne sig til at amningen foregik til frit skue for alle turister der skulle ned og kigge på den lille havfrue. 

Fra vores sidste stop var det blot gennem Københavns Havn. Der er så meget at kigge på, at kilometerne går stærkt. Da vi så Hvidovre Havn satte os for at nå det inden 5 1/2 time og det gjorde vi. 5 timer og 27 minutter og 36 sekunder. 

6. Et godt team omkring dig

Hvordan får man to børn transporteret rundt på Amager, hvor alle er glade, mætte og varme, og alle har et smil på læben?  Man pakker sin lille Fiat og krydser fingre for at det bare er en rigtig god dag for alle. Jeg vil da godt prale med at vi har den nemmeste, sødeste, mildeste 2-årige og at vores lille søn også har vist sig at være af samme sind, det skal da også nævnes at jeg har en alletiders mand som er frisk på en udfordring.

7. Lidt held 

Det er nærliggende at spørge mig, var det hele virkelig så nemt som du beskriver det her? Men svaret er: Ja, det var det. Jeg slap afsted med en enkelt vabel, jeg havde aldrig ondt i bagdelen, jeg var lidt træt i ryggen kort før Dragør, hvor det er lidt lavvande, det gjorde da ondt i fingrene efter hver pause og vi blev da også ret kolde i pauserne. Men alt i alt så var det bare 5 1/2 time med kæmpe smil på læben. Jeg skal da ikke underkende værdien af at jeg har roet den rute nogle gange nu og min krop på en eller anden måde kan ro de godt 50 km. på rutinen, mentalt skal der i hvert fald meget til at slå mig ud. Men jeg vil også lægge stort vægt på at vi kan meget meget meget meget mere end vi tror og der er rigtig mange der er bange for at ro så langt. Men med den rigtige mentale indstilling og vilje og bevidsthed om at man kan gå kold og have lidt ondt engang imellem, men at det nok skal gå, så er det virkelig det hele værd at tage på lidt “eventyr”. 

Jeg er i hvert fald meget meget taknemmelig for den her tur og for at Nicolai vil hjælpe mig med at komme hele vejen rundt og jeg er sikker på at det også var en stor oplevelse for ham at ro surfski i bølger og generelt at opleve nye vande. 

26 Downwinds i Danmark

17 styks i Jylland, 3 på Fyn og 6 på Sjælland


Flere entusiaster i surfski miljøet har gennem tiden været gode til at dele deres downwinds. Det er fedt. Men der manglede en form for kartotek, et inspirationskatalog. Et sted hvor alle downwinds var samlet. 

DM ruten fra 2021.
Køge - Vallensbæk.

Det er de nu.

Under fanen DW i DK er alle de downwinds, som nu er registreret, samlet under hver sin fane; Sjælland, Jylland og Fyn. 


Hvorfor?
Først og fremmest så handler det om sikkerhed. 

Hvis andre har gjort det før, så ved vi at det er muligt og det er en sikker rute, ellers ville den ikke være formidlet på hjemmesiden. 

Der er til og med skrevet, hvem der har lavet denne downwind, og dermed kan man kontakte den person, hvis man vil ro den, og den person kan evt. give ekstra fif eller selv komme med. 

En downwind i det sydfynske øhav.


At lade sig inspirere
Dernæst handler det om at lade sig inspirere. Er man på ferie i Danmark, kan man se hvor der er gode steder at ro Downwinds og dermed lokalisere områder med gode chancer for gode oplevelser. 

Fra Hals - Hou eller omvendt.


Jeg håber fremadrettet at dette kartotek vil blive alt større og vi kan finde frem til Downwinds over HELE landet! 



Husk at du altid kan kontakte mig med din Downwind, så kan vi få den med. 



/Emma 





Træningslejer i Gordan Harbrechts baghave

Træningslejr i Warnemunde, Tyskland

I påsken drog min veninde, Ida og jeg på Træningslejr i Warnemunde, Tyskland.

Vi ville væk fra hverdagens pligter og følte at en flyvetur var få meget for 4 dage.

Så en lille bil, to surfski, to unge damer, meget neopren og en aiebnb lejlighed placeret i midten af de to kyster, var et perfekt setup.

Afgang onsdag. Hvor vi fik indlogeret os og så var det i neoprenet.

Træningslejr?

Aftalen var at vi ville ro en gang hver dag. For x-elite atleter som os, der ved at man plejer at træne 2- 3 gange om dagen er 1 gang ingenting.

Men med behov for at krop og sind kunne trives, så blev det en gang om dagen, og det skulle vise sig at være perfekt ift. Energi, fysisk form og tørring af neopren.

Så om turen i virkeligheden var en ferie, det må du selv bedømme.

1 pas. På vestsiden med nye rutiner

Google earth er vores ven. Vi lokaliserede en stor p-plads ved et youth hostel med kort til vandet. Man kunne bruge easy park app til at betale for parkering- det var kanon.

Det var første gang for mange ting. Ida er ikke så erfaren i omklædning-på-p-plads, samt surfski konceptet. Så en stor del af Træningslejeren gik ud på at opbygge gode rutiner omkring omklædning, mængde af neopren, komme ind, komme ud, ect.

Tro det eller ej, så er det noget af den vigtigste læring, det med at få opbygget nogle rutiner så man trives. Så det ikke er besværligt, koldt og en mental udfordring at skulle ro surfski frem for andre kajaktyper, hvor man sidder lunt og godt.

Vi roede 11 km. Og blev overrasket over hvor meget strøm vi kunne observere på vej udad.

En god start inden den Store Dag.

Bølgedagen

Vi vidste at fredag ville vejret byde på vilde forhold, og potentielt også forhold som ville være en stor mundfuld for Ida.

Vi tog ud fra øst siden fra en god stor gratis pakering. Vi tog ud fra en flere kilometer lang strand. Så, hvordan ved man hvor man skal gå ind igen?

Vi huskede og kigge os tilbage, finde nogle ting, gentande eller bygninger vi kunne sigte efter. Jeg fandt to skraldespande og en grøn affandspose som mit huskepunkt.

Vandet var vildt. Men vi fandt ro i at ro frem og tilbage mellem nogle bøjer. Det skaber tryghed at have nogle navigations punkter. Ida og jeg startede med at vende om første bøje længst inde mod land, og for hver runde roede vi længere ud inden vi vendte om.

Ida roede kortvarigt ind og tog sig en pause. Forståeligt, da der ikke var et øjebliks stilheden derude. I modbølgerne blev man kastet rundt, i medbølgerne skulle man surfe.

Vinden løjede lidt af mens vi var ude og det blev helt fantastiske forhold, da vi var for trætte til at ro mere.

3 dag, 3 pas.

Vejrprognosen sagde fladt vand. Men jo mere tid vi brugte ved havet, jo mere stod det klart at i dag var dagen det hele ville være perfekt.

Perfekte forhold 0,5-1 meters bølger. Og målet blev 12 km.

Vi trænede sidesurf, trænede teknikker, trænede fart.

Sådan en dag hvor det kun er fysikken der sætter grænserne.

Vi tog ind efter de 12 km. Og kørte direkte til den kro hvor vi havde bestilt bord og nød en velfortjent middag, smurt ind i saltvand og lugt af neopren.

Warnemundes smukke kyst

Sidste dag vågnede Emma op som en gammel kone. Træt, slit, og brugt efter gårsdagenes strabadser.

Warnemunde vågnede som en smuk stille dag. Ida og jeg kunne nyde vores sidste pas på spejlblankt vand.

Nyde den smukke kyst, se ned i det klare vand og bade og lege på stranden i vores neopren da vi kom ind med solen over os.

En fantastisk afslutning!

Kl. 06.00 næste morgen tog vi færgen hjem.

Vi kom hjem i god tid til en ny uge.

Men også klar til en ny sæson.

Warnemunde og Rostock

Det var spændende at se hvor den Store Stjerne Gordan Harbrecht har sit otium i Warnemunde. Vi tog forbi kajakklubben inde i Rostock by og fik lokaliseret hans adressei Warnemunde.

Vi gik ture når vi var øst og vest for Rostock og fik en sindsygt oplevelse af at gå i Warnemunde en påske søndag. Der var 10.000 mennesker! Vi var bekymret for om det var åbent.

Der var rigeligt at lave, når man ikke roede og absolut et sted man kunne tage hen på ferie, med eller uden familie, med eller uden surfski.

Baltic sea festival med sølv til Danmark

På den Perfekte Dag imellem to dage uden vind. 

Det var hvad 2nd edition af Baltic sea festival gjorde. Det er kun andet år dette event bliver holdt. Men de 300 pladser bliver hurtigt taget. 

Det er SUP, outrigger med 6 personer, toer surfski (ss2), surfski, en kort bane på 13 km og den lange på små 30 km. 

Der var alligevel 8 danskere der havde fisket sig en startbillet og meldte klar til ss1 små 30 km. 

Festivallen (forlænget weekend) er centreret omkring Grünwald Camping. Her er der forhandlere, trailere, strand og utallige autocampere og biler med alternative soveplader samt at alle glamping telte og hytter er udlejet til deltagerne. 

Vi havde været lidt sent ude. Men Peter havde fundet det lækreste hus 20 min fra Grünwald Camping ved noget hestestutteri og marker. 

Første dag fredag

Det er som det af navnet fremgår en festival. Så kl. 15. Fredag var der fællestur. Der var selvfølgelig ikke bølger men vi var mange og der var motorbåde som lavede lidt larm. Det fedeste var da Ida, Mads, Peter og jeg lå samlet bag én båd og fik lift hele vejen ind! 

Middag: pasta med tomatsovs og kylling 

Aftenen gik med at forbedre os til løbet. Det var der vi fandt ud af den hårdtslående nyhed. Vi skulle ro næsten 30 km!!! Jeg tror vi alle var overraskede og nervøse over en så lang distance! Vi havde regnet med 22. 

Lørdag 

10:30 breafing på Grünwald Camping (på tysk). Heldigvis kunne en af løbsarragørene engelsk og vi fik en forenklet version efter. 

Kørsel til start og så var der faktisk små tre timers ventetid…. 

Imens vi sov, spiste, snakkede, gjorde både klar pustede vinden sig op. Der kunne mærkes større og stærkere vindstød hele tiden. 

13:30 gik SUP starten.

14:00 outrigger 6 starten. 

14.02 alle os andre!!!! 

Løbet (Emmas version)

Intet startsignal, men de inderste har hørt noget. Tanken ' om 4 km kan du surfe - AFSTED'. Men der gik ikke 4 km. Alles både lavede bølger og vindbølgerne kom derefter hurtigt!! 

Man kunne surfe fra start - drømmesenariet. 

Jeg får overhalet Ida som kom bedre afsted end jeg. Men jeg ved godt, jeg trods mindre god fysik på fladt vand har min fordel i bølger. 

Man flyver. Jeg giver alt fra første bølge og vurderer ikke at tænke over hvornår kroppen og hovedet stopper med at virke. Jeg tror på mig selv, at jeg kan indhente bølger og hoppe bølger - og det kan jeg. 

Ikke som i sidste uge i Sverige, da jeg følte mig svag og ikke turde satse. 

Her satser jeg. 

Der går et kvarter, drikke første gang når jeg finder surf tager jeg drikkesystemet i munden, tager fire store tårer og spytter den ud. 

Jeg kan se Jenny fra Sverige foran mig. Men jeg kan ikke få indhentet hende. 

Jeg ser tjekken. Prøver ikke at lade mog stresse, men mest af alt holde fokus og nyde og overhæle de andre mand for mand. 

Efter 50 min. Kan jeg se tjekken mister flow hendes båd pejer for meget op af bølgerne. Hun hat klart mistet momentum. Jeg har ikke mistet mit. 

Efter 10-15 min. Jagt surfer jeg forbi og ser hende ikke igen. 

Der er gået 1timer og 30 min. Normalt vil et løb ca. stoppe her. Men ikke til dette løb. Jeg har indstillet min GPS forkert og kan ikke helt se distance, men jeg kan se jeg hat roet med ca. 14km/t hvilket giver et godt hint om hvor langt jeg har igen. 

Jeg mister aldrig momentum! 

Vi ved at de sidste 4 km. Er på faldt vand i modvind. Jeg ved allerede at jeg er villig til at æde mig selv op i modvind, hvis der er en podieplads i sigte. Men man ved intet på havet. Der er så stor spredning så alle konkurrenterne kan være roet en anden linje end dig selv.  

Vi dejer rundt om bøjen og så kommer der modvind. Det er mere som at ramme direkte ind i en væg. Der er virkelig stram, hård, tung modvind!

Mads overhælede 2 på det sidste stykke, bl.a. Peter. Ida tog det helt store ryk og overhalede 5 damer i modvinden. 

Emma holdt sin plads, men der var ingen damer i sigte. Det handlede om at holde tempo og slå et par mænd. 

Peter og Mads var kommet i mål da Emma kom ind. Der gik ikke lang tid før Ida kom ind. 

Vi var glade. 

D. 23/5 er resultatlisten endnu ikke kommet.

Dagen var slet ikke slut. Peter kørte til mål og hentede biler. Vi andre fandt en lift til Grünwald Camping. Vi hængde ud med Svenskerne. 

Kl. 19 var der mad. Lækker mad når man er sulten. 

Så kom præmieoverrækelsen. 

Den var lang. Så kom de til surfski damer 30 km. Jeg, Emma blev kaldt op som nummer 2! 

LYKKE. 

En podieplads til et stort internationalt stævne er altid fantastisk dejligt. Specielt når man er gravid i uge 22! 

Søndag

Downwind kl. 10. Men der var Ingen vind. Vi roede en tur, Ida, Mads og jeg jaktede et piratskib og hyggede. Peter roede en lang tur. 

Vi ramte færgen kl. Ca. 14. Og nu er vi på vej hjemad i bil. 

22. Molokai

Molokai
Molokai
Mo-Lo-Kai

Man kan ligefrem høre på navnet, hvor meget det lyder som noget man gerne vil have!
Dette løb er på Hawaii.
Det skulle være ultra dyrt og hvis i ligger mærke til hvor mange motorbåde der er i videoen, så er det ikke tilfældigt. Man skal nemlig have sin egen motorbåd. Det var de første 10.000. Men det skal slet ikke tage drømmen fra en! Det er helt sikkert en kæmpe oplevelse. Jeg har dog en historie fra en ven i USA som havde glædet sig til sit livs tur, trænet og forberedt sig til det yderste - og så kom hans båd ikke frem og måtte ende med at låne en tilfældig reservebåd.

Jeg har fundet tre videoer.
1) Er nok den jeg mener man helst skal se. Det er et hold der tager afsted sammen og bor mere alla, hvad jeg nok ville bo på en sådan tur. De ror outrigger med 6 personer. Men under løbet kører man med udskrifter, dvs. man tager en roer ud og en ny ind mange mange gang under hele turen på 50+ km.

2) Videoen er lavet af Shawn And Partners. Der er ingen tvivl om de laver lækre videoer men de viser kun de hotteste navne og luxus opholdet. Så tænker at din tur ville være noget mellem video nr. 1 og 2.

3) Elite outrigger! Den var bare lidt cool.

1) lokal tur til Molokai med Outrigger

2) Shawn and Partners

3) Elite Outrigger

20. Paddle around Golden Coast 1600 kilometer

Dagens låge er en update, hvis det er gået din næse forbi.

D. 19 decemper startede Bonnie Handcock sin kajaktur i surfski rundt om australien. Hun har 6 mdr. til at gennemføre, hvilket er 80-100 kilometer om dagen.

Tyske Freya Hoffmeister gjorde det i 2009, Bonnie vil slå denne rekord.

Turen bliver filmet og du kan helt sikkert følge med på forskellige sociale medier.

Se hende ro afsted her: https://www.instagram.com/p/CXqRXRPJsne/

Hjemmeside for turen: https://www.bonniehancock.com/the-paddle-of-aus

Læs mere her : https://www.abc.net.au/news/2021-12-18/bonnie-hancock-paddle-around-australia/100704904