Hvordan ror man Amager Rundt, når man har en baby, der er fire måneder gammel og man selv har roet knapt 20 km på vandet i 2024?
Opskriften er:
1. At udvælge sig en rigtig god motor
2. At lave en (naivt) optimistisk tidsplan
3. Skaffe en surfski
4. At købe en bakke kokostoppe eller kakaotoppe
5. At planlægge ammestop med god parkering
6. At have et godt team
7. Krydre det hele med lidt held
Udvælge dig en rigtig god motor
Den 29. maj 2024 kom vores dreng til verden. Jeg har ikke haft den nemmeste graviditet og har ærlig talt ikke fået trænet det store, men at ro Amager Rundt er en selvfølgelighed. Det vigtigste punkt og den største drivkraft var at finde en person jeg vidste kunne skubbe mig hele vejen rundt. Jeg fandt en makker, en god ven, der hedder Nicolai Mørcke og satte min lid til at han ville træne og holde sig i form, så han kunne få os rundt (Jeg var meget glad for han var med på den lidt tossede ide).
For at give Nicolai og jeg den bedste tur, vidste jeg godt, at jeg ikke bare kunne overlade det hele til ham. Jeg har trænet det der var muligt siden den 29. maj. Jeg har svømmet 4-5 gange, efter min søn har været til babysvømning (og han alligevel sover). Jeg har fået skrabet små 20 km sammen i armene og så har jeg lånt et kajakergometer, der står hjemme i stuen, hvor min længste tur blev 10 km, men helt generelt har det været 5 km 10- 15 gange, blot for at vænne armene og ryggen til og bevæge sig.
2. Lave en optimistisk tidsplan
Det er meget optimistisk at sætte én enkelt dato, når man har to små børn og den ene går i vuggestue og hiver sygdom med hjem hele tiden. Dog satte vi en dato, den 29. september, dagen inden vintersæsonen og fire måneder efter at Valdemar var kommet til verden.
Jeg læste mange tekster om alt det der ikke var muligt kort efter et kejsersnit og tidsperspektivet ift. idræt herefter, men jeg prøvede at ro lidt kajakergometer og lyttede til mig selv og synes egentlig det føltes meget godt at ro, (ift. at bygge reoler og grave, som fik mit ar til at gøre ondt)
Ud over en fast dato valgte vi at holde en toårs fødselsdag dagen inden og planlægge en toårs fødselsdag samme dag klokken 16:00. Det gjorde jo ligesom også at vi ikke havde alverdens med tid at komme rundt, men vi vidste også at der var en lille dreng der potentielt var sulten, så vi havde, uanset hvad, ingen tid til andre pauser end dem, der var til ham.
3. Skaffe en surfski
Med en så stram tidsplan og stram dato var det livsnødvendigt at få en båd, der kunne tage os rundt i alt slags vejr. JA, det er mig (Emma) der skriver og selvfølgelig mener jeg at en surfski er uvurderlig rundt om Amager. Personligt håbede jeg på rigtig rigtig meget vind og bølger, da jeg simpelthen kommer til at røv kede mig hvis ruten er for flad.
4. Købe en bakke kokostoppe og/eller kakaotoppe
Normalt starter Amager Rundt fra KAJAKHOTELLET ved Amager Strandpark. Men det er rigtig svært at få en lille dreng på fire måneder ud til Skrædderholmen (til pause) da der kun er adgang med cykel. Derfor startede vi fra Hvidovre Kajakklub, hvor næste ammestop var ved Dragør Havn. Dog var aftalen, at ringede min mand ikke, sov Valdemar og vi kunne fortsætte og mødes ved Kajakhotellet. KAJAKHOTELLET skulle være vores længste stop og derfor også den udvalgte pause til de obligatoriske kokostoppe.
Vi valgte at ro ekstra langt ud i Køge Bugt, for at surfe mest muligt. Det var en mega sjov tur! Ved KAJAKHOTELLET havde vi roet 28 km. Vi var dermed over halvvejs og havde tilbagelagt den sjoveste del ift. downwind.
Jeg må indrømme at jeg aldrig har ammet og samtidigt blevet madet med kokos/kakaotoppe på samme tid, men det fungerede fantastisk, der skulle helt enkelt bare nogle kalorier indenbords.
5. Planlægge Ammestop med god parkering
Rutens næste stop var efter ukendt farvand, dvs. efter Lynette byggeriet. Vi roede der vi mente var lovligt, ingen kom efter os, så helt forkert kan det ikke have været.
Vi havde aftalt at mødes cirka 200 meter fra Den Lille Havfrue. Nicolai havde ikke neopren på så måtte løbe og hoppe en del for at holde varmen mens Valdemar lige skulle vænne sig til at amningen foregik til frit skue for alle turister der skulle ned og kigge på den lille havfrue.
Fra vores sidste stop var det blot gennem Københavns Havn. Der er så meget at kigge på, at kilometerne går stærkt. Da vi så Hvidovre Havn satte os for at nå det inden 5 1/2 time og det gjorde vi. 5 timer og 27 minutter og 36 sekunder.
6. Et godt team omkring dig
Hvordan får man to børn transporteret rundt på Amager, hvor alle er glade, mætte og varme, og alle har et smil på læben? Man pakker sin lille Fiat og krydser fingre for at det bare er en rigtig god dag for alle. Jeg vil da godt prale med at vi har den nemmeste, sødeste, mildeste 2-årige og at vores lille søn også har vist sig at være af samme sind, det skal da også nævnes at jeg har en alletiders mand som er frisk på en udfordring.
7. Lidt held
Det er nærliggende at spørge mig, var det hele virkelig så nemt som du beskriver det her? Men svaret er: Ja, det var det. Jeg slap afsted med en enkelt vabel, jeg havde aldrig ondt i bagdelen, jeg var lidt træt i ryggen kort før Dragør, hvor det er lidt lavvande, det gjorde da ondt i fingrene efter hver pause og vi blev da også ret kolde i pauserne. Men alt i alt så var det bare 5 1/2 time med kæmpe smil på læben. Jeg skal da ikke underkende værdien af at jeg har roet den rute nogle gange nu og min krop på en eller anden måde kan ro de godt 50 km. på rutinen, mentalt skal der i hvert fald meget til at slå mig ud. Men jeg vil også lægge stort vægt på at vi kan meget meget meget meget mere end vi tror og der er rigtig mange der er bange for at ro så langt. Men med den rigtige mentale indstilling og vilje og bevidsthed om at man kan gå kold og have lidt ondt engang imellem, men at det nok skal gå, så er det virkelig det hele værd at tage på lidt “eventyr”.
Jeg er i hvert fald meget meget taknemmelig for den her tur og for at Nicolai vil hjælpe mig med at komme hele vejen rundt og jeg er sikker på at det også var en stor oplevelse for ham at ro surfski i bølger og generelt at opleve nye vande.